Ieder speelseizoen wordt een avondvullend stuk ingestudeerd onder leiding van een professionele regisseur. De keuze van de te spelen toneelstukken wordt voorbereid door een zogenaamde `leescommissie´. Uit deze voorbereiding volgt een voorstel aan de ledenvergadering, waar uiteindelijk de beslissing over het te spelen stuk wordt genomen.

De repetities beginnen in september en de vijf voorstellingen vinden plaats in maart/april van het volgende jaar. De repetitie bijeenkomsten vinden altijd op maandagavond vanaf acht uur plaats in de grote zaal van De Ontmoeting (Emmalaan 1, Bennekom).

Aan iedere productie werken zo’n vijfentwintig tot veertig personen actief mee. Dit zijn niet alleen spelers, maar ook mensen die achter de schermen veel werk verrichten. Bijvoorbeeld met het ontwerpen en bouwen van het decor. Er moet worden gezorgd voor de muziek, belichting, enz. Iedereen pakt die karweitjes aan waar hij of zij geschikt voor is.

In de andere zaaltjes van het gebouw wordt vaak gewerkt aan kleding en decor. Op deze avonden treffen ook veel niet-actieve Spelgroepleden elkaar voor een praatje en een belangstellende blik op de vorderingen van de ‘actieven’. Het zal duidelijk zijn dat voor Spelgroepleden de maandagavond een sociale gebeurtenis is, waarop veel contacten worden onderhouden.

Als je eens een repetitie wil bijwonen, ben je van harte welkom. Wel eerst even mailen, zie onze contactpagina.

Geschiedenis

De Spelgroep NPB van de Afdeling Bennekom is rond 1959 ontstaan als een ‘lekenspelgroep’ , die rond Kerstmis en Pasen stukken speelde, waarmee zij deze hoogtijdagen opluisterde. De spelers waren allen leden van de Nederlandse Protestanten Bond, Afdeling Bennekom (NPB Bennekom). Vanaf 1961 tot 1970 gaven de oprichters Frits en Dinie Rietzschel leiding aan deze nog onervaren, maar enthousiaste groep mensen. Tot 1970 bleven de stukken ‘boodschap-stukken’ met een duidelijk christelijke/bijbelse signatuur, zoals De Ster van Bethlehem van M. Nijhoff, Het proces om Jezus van Diego Fabbri en mime-spelen van Theo Vesseur.

Ook nadat het echtpaar Rietzschel zijn taak had neergelegd, speelde de Spelgroep nog enkele stukken die gebaseerd waren op bijbelse thema’s. Het genre veranderde echter al gauw, zeker toen de regie in professionele handen overging.

De Spelgroep heeft inmiddels een veelzijdig repertoire opgebouwd, bestaande uit stukken die alle met elkaar gemeen hebben, dat ze stof tot nadenken geven. Nog steeds is er een goede band met de NPB, inmiddels omgedoopt tot Vrijzinnigen Bennekom.

De laatste jaren verjongt de Spelgroep weer. Tieners en twintigers ontdekken hoe leuk het is om toneel te spelen. Ook na 62 jaar is de Spelgroep springlevend!